Druskininkuose vykstančiame teatro festivalyje „Vasara 2013“ – žiūrovų antplūdis ir aktorių žvaigždynas

Druskininkuose nuo praėjusios savaitės vykstančiame pirmajame tarptautiniame Rimo Tumino vardo teatro festivalyje „Vasara 2013“ – teatro žvaigždžių ir žiūrovų gausa. Festivalio organizatoriai džiaugiasi sausakimšomis žiūrovų salėmis, pripažintos teatro žvaigždės – šilta atmosfera, jaukiomis gyvenimo ir darbo sąlygomis.

festivalio-meno-vadovas-olegas-jefremovas-ir-rusijos-nusipelniusi-artiste-jevgenija-simonova-teatro--51e97bd376691
Ketvirtadienio vakarą Druskininkų „Eglės“ sanatorijos salėje rodyto Maskvos dramos teatro „Na Maloj bronnoj“ spektaklio „Trys aukštos moterys“ (pagal E.Albee), režisuoto Sergejaus Golomazovo, visi norintieji pamatyti neturėjo galimybių – pritrūko bilietų.
Antplūdžio laukiama ir šeštadienį, kai čia bus rodomas režisieriaus Michailo Citriniako statytas Maskvos valstybinio akademinio Jevgenijaus Vachtangovo vardo teatro spektaklis „Medėja“ (pagal J.Anouilh).
Pastarojo teatro meno vadovu dirba lietuvis režisierius Rimas Tuminas, kuris yra ir festivalio „Vasara 2013“ prezidentas.
Organizatoriai prasitarė, kad bilietų į šį spektaklį pritrūko dar savaitės pradžioje. Pagrindinį Medėjos vaidmenį spektaklyje atliks Rusijos nusipelniusi artistė Julija Rutberg.
Druskininkuose publika mus iš karto „užgriebė“, tad vaidinti scenoje buvo lengva ir džiugu. Sakė Rusijos nusipelniusi artistė Jevgenija Simonova.
„Spektaklis ir jo eiga bei aktorių vaidyba labai priklauso nuo žiūrovų salėje – kaip jie priima pjesę, kaip aktoriams pavyksta užmegzti ryšį su žiūrovu. Publika vaidinimo metu tampa dalimi viso spektaklio. Druskininkuose publika mus iš karto „užgriebė“, tad vaidinti scenoje buvo lengva ir džiugu“, – 15min.lt sakė ketvirtadienį rodyto spektaklio „Trys aukštos moterys“ žvaigždė, Rusijos nusipelniusi artistė Jevgenija Simonova.
Po spektaklio festivalio organizatoriai teatro „Na Maloj bronnoj“ artistams įteikė specialiai festivaliui nukaldintas progines monetas ir vietos dailininko Alfonso Šuliausko nutapytą paveikslą su Druskininkų peizažu.
Praėjusį sekmadienį prasidėjęs Rimo Tumino teatro festivalis „Vasara 2013“ vyksta trijose kategorijose. Ši savaitė – svečių teisėmis dalyvaujančių garsiausių Rusijos ir Lietuvos teatrų pasirodymai.
Festivalio atidarymo metu žiūrovai stebėjo Lietuvos profesionaliojo improvizacijos teatro „Kitas kampas“ pasirodymą.
Pirmadienį scenoje karaliavo Vsevolodo Čiubenko „Svoj teatr“ (Rusija) spektaklis „Kysia“ (pagal V.Kunino romaną), režisuotas Jakovo Rubyno.
Antradienį sausakimšoje salėje savo režisuotame monospektaklyje M.Diuras „Meilužis“ vaidino Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Birutė Mar.
Kitą savaitę prasidės konkursinė teatro festivalio konkursinė programa. Žiūrovams ir žiuri komisijos nariams bus pristatyti trylikos teatrų iš Lietuvos, Rusijos, Armėnijos, Baltarusijos ir Moldovos spektakliai, kurie varžysis dėl festivalio nominacijų.
Į pastaruosius spektaklius dar galima įsigyti bilietų, kurių platinimo vietas galima rasti oficialioje festivalio interneto svetainėje www.teatrasvasara.lt.
Paskutinėje festivalio programos dalyje – jaunų teatro režisierių diplominiai darbai. Žiūrovai pamatys keturis spektaklius.
Festivalį vainikuos rugpjūčio 11 dieną vyksiantis Nominacijų vakaras, kuriame koncertinę programą atliks dainininkas Gytis Paškevičius.
Tai, kad pirmą kartą Druskininkuose surengtas festivalis „Vasara 2013“ puikiai pavyko, tvirtina ne tik spektakliuose apsilankę žiūrovai, bet ir didelis užsienio žiniasklaidos dėmesys į Lietuvą atvykusioms teatro žvaigždėms.
Organizatorius giria ir aktoriai bei režisieriai. Kai kurie iš jų jau pasisiūlė neatlygintinai atvykti į festivalį ir kitąmet, o taip pat – nemokamai Druskininkuose surengti savo autorinius vakarus ar pradedantiesiems aktoriams – meistriškumo kursus.

VILMA DANAUSKIENĖ | 15min.lt