Gardino lėlių teatras (Baltarusija) – A. Puškinas „Pikų dama“

Konkursinis spektaklis

11

Мistiška mistifikacija Aleksandro Puškino apysakos ir Piotro Čaikovskio operos motyvais

Režisierius ir sceninės kompozicijos autorius – Olegas Žiugžda
Scenografė – Margarita Stašulionok
Muziką aranžavo ir įrašė Vitalijus Leonovas
Vokalinio parengimo mokytoja – Ala Argetkina

Vaidina:
Trejukė, Hermanas, Aleksandras Sergejevičius Puškinas – Aleksandras Ratko
Septyniukė, Tomskis, Gondolininkas – Aleksandras Jendžejevskis
Tūzas, Čekalinskis – Vitalijus Leonovas
Dama, Grafienė Ana Fedotovn S-kaja, Nadežda Filaretovna fon Mek, Lizaveta Ivanovna – Larisa Mikulič

Kuriant spektaklio fonogramą naudota P. Čaikovskio ir G. Donizetti muzika.
Gardino rajoninis lėlių teatras spektaklį „Pikų dama“ sukūrė remdamasis dviem klasikiniais variantais: A. Puškino apysaka ir P. Čaikovskio opera. Šie menininkai patys tampa spektaklio dalyviais, o visas spektaklis – tai tarsi kūrybinė jųdviejų dvikova.
Saloninis anekdots, kurį už kortų stalo pasakoja Trejukė, Septyniukė, Tūzas ir Dama, apauga fantastiškomis ir komiškomis smulkmenomis bei lėlių personažais. Pastarieji, kaip ir kortos azartinio lošimo metu, eina iš rankų į rankas ir tampa žmogaus egzistavimo pasaulyje metafora.
Spektaklis perskrostas postmodernistiniu šypsniu: lošimo stichija ir subtili ironija čia visiškai greta mistijos ir iliuzijos.
„Pikų dama“ laimėjo Didįjį prizą 8-ojo tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje „Spectaculo Interese“ Ostravoje (Čekija, 2011) ir 6-me tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje „Didysis Petruška“ Jekaterinburge (Rusija, 2012). Be to, spektaklis gavo publikos simpatijų prizą 6-me tarptautiniame lėlių teatrų ir animacinio kino suaugusiems festivalyje „Lėlė taip pat žmogus“ Varšuvoje (2011), 25-me tarptautiniame teatrų festivalyje „Valise“ Lomžoje (Lenkija, 2012) ir prizą „Kolegų pripažinimas“ 6-me tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje „Didysis Petruška“ Jekaterinburge (Rusija, 2012).
Baltarusijoje „Pikų dama“ laimėjo Nacionalinės teatrų premijos konkursą: kaip geriausias metų spektaklis, kaip geriausias lėlių teatro spektaklis, už geriausią režisūrą (Olegas Žiugžda) ir už geriausią moters vaidmenį (pagrindinė lėlininkė Larisa Mikulič).

Kaina 30 Lt, 40 Lt, 60 Lt

Spektaklis rusų kalba

SPA Vilnius SANA, K. Dineikos g. 1, Druskininkai

bp